Konstutställning

Martin Lima de Faria och Angelica Wiik

Konstnärer:

Martin Lima de Faria

Angelica Wiik

Lokal:

Uppsala stadsteater

Datum:

25, 26 och 27 april

Tid:

Under teaterns öppettider

Språk:

Svenska

Kategori:

Konst

Pris:

Kostnadsfritt

Under Uppsala Magic & Comedy festival kommer det att finnas en konstutställning med tema magi och humor. Martin Lima de Faria och Angelica Wiik kommer att skapa verk speciellt för festivalen som de ställer ut.

Martin Lima de Faria

Martin är en Cannes-vinnande filmregissör som med många internationella utställningar fått stor framgång som fotokonstnär. Han skapar med glimten i ögat (över sina egna tillkortakommanden) videokonst med sina små miniatyrer, som kärlekshyllningar med en Magnum revolver eller fotokonst med röntgenbilder av små kärlekspar han svalt som målar om i hans hjärta.

Till Uppsala Magic & Comedy skapar han ett specialdesignat konstverk med sitt hyllade småfolk.

Angelica Wiik

När man träffar konstnären Angelica Wiik slås man av en slags inifrån betraktande ro, en slags melankolisk värme, ett lugn i en säregen blandning av bräcklighet och jordnära kraftfullhet. Hennes bilder säger dock något helt annat. Bjärta och ofta lite småfräcka kallar de betraktaren till sig redan på långt håll. Bilderna är som hämtade ur oskrivna sagor, en mytologisk värld som helt genomsyrar hennes konst. Bilderna utstrålar även en kvinnlig sensualism och där finns en sprakande lekfullhet och livsglädje som särskiljer henne från många av hennes samtida kollegor.

Angelicas bilder speglar ofta den årstid hon befinner sig i, ljusa färger om våren, orange, gult och rött om hösten, och de speglar ofta den verklighet som omger och möter henne varje dag.


-Jag reser i mina bilder, säger hon. De vidgar min värld på ett sätt som jag aldrig skulle kunna undvara.


Musik är en viktig ingrediens i Angelicas skapandeprocess. Hon lyssnar alltid till musik när hon målar. Jazz i olika former eller Edit Piaff ljuder ofta i högtalarna vid staffliet där hon sitter och målar. Att musiken spelar en stor roll i hennes liv syns inte minst för att den ofta förekommer i hennes bilder. Harpa, dragspel, fiol, saxofon, cello och piano är vanligt förekommande instrument i hennes bilder.
Angelica Wiik kommer att skapa konst speciellt för Uppsala Magic & Comedy. Denna finns att beskåda inne på Uppsala stadsteater.